دیابت و تلخی دهان
دیابت و تلخی دهان
طعم و مزه حسی پیچیدهاند، که میتوانند تحت تاثیر بسیاری از عوامل قرار گیرند، هنگامی که این طعم برای مدت طولانی در دهان ادامه یابد، میتواند برای فرد ایجاد نگرانی کند. درمان طعم تلخ مداوم دهان شامل درمان هرگونه بیماری زمینهای است، در ادامه قصد داریم به” دیابت و تلخی دهان”و مشکل “بوی دهان افراد دیابتی” بپردازیم، با ما همراه شوید.
علائم دیابت در دهان
علائم دیابت نوع ? شامل کاهش وزن بدون دلیل، احساس تشنگی شدید، ادرار بیش از حد و خستگی مفرط است. اما اگر طعم ناخوشایندی در دهان ایجاد شود میتواند نشاندهندهی? خطر افزایش قند خون باشد. آیا تلخی دهان میتواند دلیل ابتلا به دیابت باشد؟
دهان تلخ
دیابت یک بیماری شایع است و به دلیل عدم تولید کافی هورمون انسولین در بدن و یا عدم توانایی بدن در استفاده از انسولین موجود، رخ میدهد، اگر برای مدت طولانی در دهان طعم نامطبوع احساس شود، ممکن است خطر ابتلا به دیابت وجود داشته باشد.
بوی دهان افراد دیابتی
برخی از بیماران دیابتی ممکن است به طور منظم طعم تلخی در دهان خود داشته باشند. این طعم میتواند ناشی از برفک دهانی باشد، که افراد دیابتی را بیش از دیگران تحت تأثیر قرار میدهد.
سطح بالای قند خون در دهان شرایط مناسبی برای رشد مخمر فراهم می کند و منجر به عفونت میشود که به عنوان برفک شناخته میشود. برفک یک عفونت مخمری است که تمایل به تحت تاثیر قراردادن مناطق گرم و مرطوب بدن مانند واژن، آلت تناسلی مرد، دهان و بعضی از مناطق پوست دارد. دلیل رخ داد بیشتر برفک در افراد دیابتی این است که سطح بالای قند و سیستم ایمنی ضعیف بدن باعث ایجاد شرایط مناسبی برای رشد مخمرها میشود.
علائم برفک دهانی شامل:
طعم ناخوشایند یا تلخ در دهان
قرمزی یا خونریزی داخل دهان
ترک در گوشه لب ها
ضایعات کرمی و سفید رنگ در دهان
گلو درد
تاثیر تلخی دهان بر دیابت
بوی بد دهان و قند خون
بوی بد دهان مرتبط به دیابت دو دلیل اصلی دارد: بیماری پریودنتال(بیماریهای لثه) و مقادیر بالای کتون در خون.
بیماریهای پریودنتال
بیماریهای پریودنتال، بیماریهای لثه نیز نامیده میشوند. دراین التهاب، باکتریها به بافتها و استخوانهایی که دندانها را پشتیبانی میکنند حمله میکنند. التهاب ایجاد شده میتواند بر متابولیسم تأثیر بگذارد و قند خون را افزایش دهد، که باعث تشدید علائم دیابت میشود. بیماریهای لثه همچنین میتوانند مشکلات بیشتری علاوه بر مشکلات دهان برای افراد دیابتی ایجاد کنند.
بیماریهای قلبی و سکته مغزی، که میتواند از عوارض دیابت باشد، نیز با بیماری پریودنتال که باعث افزایش متابولیسم و قند خون میشود ارتباط دارد.
دیابت به عروق خونی آسیب وارد میکند، جریان خون را در سراسر بدن، از جمله لثهها میتواند کاهش دهد. اگر لثه و دندان خون کافی را دریافت نکنند، ممکن است ضعیف شده و مستعد ابتلا به عفونت شوند.
دیابت همچنین میتواند سطح گلوکز را در دهان افزایش دهد و باعث رشد باکتریها، عفونت و بوی بد دهان شود. وقتی قند خون زیاد باشد، مبارزه با عفونت برای بدن سخت میشود.
تلخی دهان
اگر فردی که دیابت دارد به بیماری پریودنتال(بیماریهای لثه) مبتلا شود، احتمالا شدت آن بیشتر از حالت عادی است و مدت زمانی که طول میکشد تا بهبود یابد نیز نسبت به فرد بدون دیابت بیشتر است.
بوی بد دهان علامت شایع بیماری پریودنتال است. علائم دیگر عبارتند از:
لثههای قرمز یا حساس
خونریزی لثه
دندانهای حساس
عقب رفتن لثهها
شما می توانید برای دریافت مقالات بیشتر و پر اهمیت تر در این زمینه به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
کتونها
هنگامی که بدن قادر به تولید انسولین نیست، سلول های گلوکز مورد نیاز سوخت و ساز را دریافت نمیکنند. برای جبران خسارت، بدن باید به سراغ راهحل جایگزین چربی سوزی برود. چربی سوزی به جای مصرف قند باعث تولید کتون میشود که در خون و ادرار تجمع مییابد. سطح بالای کتون اغلب باعث بوی بد استون در دهان میشود. هنگامی که کتونها به سطح ناامن برسند، فرد در معرض خطر بیماری به نام کتواسیدوز دیابتی(DKA) قرارمیگیرد.
علائم کتواسیدوز دیابتی شامل موارد زیر است:
نفس بوی شیرین و میوهای میدهد.
تکرر ادرار بیش از حد طبیعی
درد شکم، حالت تهوع یا استفراغ
سطح بالای گلوکز خون
تنگی نفس یا دشواری در تنفس
گیجی
کتواسیدوز دیابتی یک بیماری بسیار خطرناک است و بیشتر در افرادی که دیابت نوع ? دارند و قند خون آنها به دلایل مختلف، کنترل نمیشود، رخ میدهد.
تلخی دهان بیمار قند خونی
تلخی و بوی بد دهان میتواند نشانهای از افزایش قند خون افراد باشد، که لازم است حتما مورد توجه قرار گیرد. “دیابت و تلخی دهان” را میتوان با رعایت نکات بهداشتی، تغذیهای تحت کنترل درآورد.
برخی از نکات بهداشتی که باید رعایت شوند:
دندانها را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید.
به طور روزانه از نخ دندان استفاده کنید.
همواره آب همراه خود داشته باشید، به طور مکرر بنوشید و دهان خود را مرطوب نگه دارید تا دهان دچار خشکی نشود.
قند خون خود را در محدودهی تعیین شده توسط پزشک نگه دارید.
مراجعه به دندانپزشک را فراموش نکنید
از آدامسهای بدون قند استفاده کنید تا از بوی بد دهان جلوگیری کند و قند خون را نیز بالا نبرد.
مصرف سیگار و مشروبات الکلی را ترک کنید(حتی اگر به دیابت مبتلا نیستید برای حفظ سلامتی و داشتن عمری طولانیتر لازم است حتما سیگار کشیدن را ترک کنید)
اگر با وجود رعایت تمام نکات بهداشتی همچنان دهان بوی بد استون را میدهد، قند خون را چک کند در صورتی که سطح قند خون بالاتر از ??? میلیگرم در دسیلیتر بود، لازم است سطح کتون نیز بررسی شود، که برای این کار باید آزمایش ادرار بدهید.
کلام آخر
دلایل بسیاری برای بوی بد دهان وجود دارد که برای برطرف شدن آن نیاز است، دلیل آن و احتمالا بیماری زمینهای آن را پیدا و درمان کنید، در تشخیص بیماری خطرناک دیابت توجه به علائم جزئی بسیار حائز اهمیت است و میتوان با تشخیص به موقع و زودهنگام از آسیب بیشتر به بدن جلوگیری کرد.
چکاپ مداوم قند خون و فشار خون، رژیم غذایی مناسب، انجام فعالیتهای ورزش متناسب با ویژگیهای فردی و در نهایت در پیش گرفتن سبک زندگی سالم میتواند از ابتلا به طیف وسیعی از بیماریها جلوگیری کند.
منبع: نوشدارو
برچسب: ،